Dünyanın Alfası ile Tanışın
Baby Boomer, X,Y ve Z kuşaklarını hepimiz artık biliyoruz. Peki Z kuşağından sonra sırada ne var diyorsanız, Alfa kuşağı ile tanışmaya hazır olun!
Markalar ve iletişimciler, 2025 yılında popülasyonu 2 milyara ulaşacak olan dijital yerli ilk nesil Alfalar için pazarlama stratejileri düşünmeye başladılar.
Henüz satın alım güçleri olmadığı için alınan stratejik kararlara etkisi olmayan Alfaların, önümüzdeki yıllarda markaların ve iletişimcilerin odak noktası olacakları kuşkusuz.
Fütürist Mark McCrindle’a göre 2011-2026 arasında doğacak olan nesil olan Alfa kuşağı, Baby Boomer kuşağından beri en büyük demografik kayma olacak. Z kuşağı ile Alfa kuşağı arasındaki fark, Baby Boomer ile X kuşağı arasındaki farktan bile büyük olacak. Tarihin en büyük kuşak geçişine şahit olacağız.
Dünyada her hafta 2,5 milyon Alfa, dijital devrimin ortasına doğuyor. Halen geçiş yapmaya, adapte olmaya çalışan diğer nesillerden tamamen farklılar.
Baby Boomer, X,Y ve Z kuşakları Batı kültürünün kontrolü altındayken; Alfa kuşağı Çin ve Hindistan kültürü başta olmak üzere Doğu kültürünün etkisinde olacak. Ekonomik ve siyasi trendlerin ilk kez batı dışında gelişecek olması, yalnızca demografik değil kavramsal ve toplumsal değişimleri de beraberinde getirecek.
Alfa Kuşağının öngörülen özellikleri;
Alfa kuşağından tanışacağımız her kişi, büyük ihtimalle anti paylaşımcı olacak. Paylaşmak yerine bireysel sahipliğe önem veren bir kuşak, markalar ve pazarlamacılar için yeni fırsatların kapısını açacak.
Dinamikleri narsist eğilimler üzerine inşa edilen Alfalar, gizliliğe ve mahremiyete önem vermeyecek. Geçmiş kuşaklara kıyasla oldukça teşhirci olacak.
Her türlü siyasi, askeri, mesleki, statü vb. ile ilintili otoriteyi reddeden Alfalar, oyunu kurallarına göre oynamaktan hoşlanmayacaklar. Kuralları değiştirmenin ötesinde saf dışı etmenin yollarını arayacak.
Alfalar, kurallar gibi sınırların ve farklılıkların da onları engellemesine izin vermeyecek. Millet, din, dil vb. aidiyet unsurlarının getirdiği farklılıkları, teknolojinin sağladığı imkanlarla çözmüş dünya vatandaşı olacak.
Önceki kuşaklara kıyasla daha fazla doğadan kopmuş olan Alfalar, hızlı ve organik beslenmenin peşine düşecek.
Alfa, geçmişle ya da gelecekle ilgilenmeyecek. Tamamen şimdiyi yaşayacaklar.
Önceki kuşaklara göre daha becerikli ve daha pratik olacak olan Alfalar, uyaranların yoğunluğu nedeniyle konsantrasyon sorunu yaşayacaklar.
Az konuşan, fiziksel buluşmalardan hoşlanmayan ve bireyselliğe yönelen Alfalar, maddi olanaklar bakımından en yetkin kuşak olmakla birlikte kusursuz birer dijital medya okur yazarı olacak.
Teknolojiyi bir araç olarak görmeyip hayatlarına entegre edecek olan Alfalar için dokunmatik ekranlar sıradan olacak. Farklı duyu sensörleri bulunan ekranları kullanmak isteyecekler. Alfaları ‘screenager’ olarak tanımlamak mümkün olacak.
Dijital nesil olan Alfalar, dijital dünyanın dinamiklerine bağlı olarak sürekli ve anlık duygu değişimleri yaşayacak.
Alfalar şimdiden bildiğimiz kavramsal şablonlarımızı değiştirmeye başladılar bile.
Kaynak: http://adage.com/article/digitalnext/13-things-alpha-generation/302366/http://www.businessinsider.com/generation-alpha-2014-7-2