Atışmalı Reklamlar
Profesyonel ve etik biçimde yapıldığı sürece, karşılaştırmalı reklamlar izleyicinin takdirini alarak markayı bir adım ileri taşır. Burada hem fikriz ancak, birbirine sataşan reklamlar bazen can sıkıcı bir noktaya gelirken bazen de insanlarının paylaştığı, üzerinde konuştuğu bir olguya dönüşerek popüler dünyanın bir parçası haline gelir. Özellikle günümüzde reklamlar, ihtiyaçların sürekli yeniden üretildiği bitmek bilmeyen bir parametreye dönüştüğü anda tüketicinin tepkisiyle karşılaşabilir. İnsanları; açık havada, dijital ortamda, yazılı ve görsel basında yoğun reklama maruz bırakmak bu işin cazibesini düşürür, hedef kitlenin sabrını taşırır. Biz listemizde, güzel sonuçlar alan işlere yer verdik, istisnalar da yok değil, takdir okuyucunun.
Karşılaştırmalı reklamlar, her zaman iyi sonuç verecek diye bir kaide de yoktur, karşı taraftan gelen tepkiye hazırlıklı olmak gerekir. Neden mi?
Blackberry bir hata yapar ve Iphone’a sataşır.
Sonra ne mi oldu? Blackberyy, atışmalı reklama tövbe eder ve piyasada ismi tarihin tozlu sayfalarına karışır. Gittiğin yerden kartpostal gönder, Black!
Karşılaştırmalı reklamda amaca gide her yol mübahtır. Pepsi bunun en güzel örneğini televizyon reklamında izleyicilere gösteriyor ve Coca Cola’yı mat ediyor.
Coca Cola’nın Pepsi’den çekeceği var! Cadılar Bayramınında yaptığı reel time marketing ile dikkatleri üzerine çekmişti. Bu duruma tüketici sadece şapka çıkardı. Reklam, nasıl yapılır diyorsanız? Reklam böyle yapılır;
“Korkutucu bir cadılar bayramı geçirmenizi dileriz” mottosu ile poster çıkaran Pepsinin bu posterini alıp üzerinde hiç bir değişiklik yapmadan sadece söylemi “Herkes bir kahraman olmak ister” diye akıllıca bir değişiklik yapan Coca Cola tüketicinin dikkatini daha çok çekmeyi başardı.
Audi, bu işi en güzel yapanların arasında listenin başında gelir. Rakiplerini öve öve dize getiriyor. Nasıl mı? İşte böyle;