Fiyat Algısını Yönlendirme Taktikleri
Fiyatın Basit ve Sade Gösterilmesi
Tüketici, çoğu zaman verilmek istenen mesaja değil, kendi algılamak istediği şeylere yönelme eğilimindedir. Bu yüzden fiyatları mümkün olduğunca sade tutmak ve tüketicilerin daha iyi anlamasını sağlamak gerekmektedir. Örneğin; 1890 TL ile 1.089,00 TL aynı olmasına rağmen tüketiciler ilk fiyatı daha düşük algılamaktadır.
Daha az heceli rakamlar, tüketicide daha uygun fiyat algısını oluşturmaktadır. Tek hece ile söylenebilen rakamları ve sayıları kullanmak, fiyatlandırma konusunda daha avantajlı olacaktır.
Tek-Çift Fiyatlandırma / Cazibeli Fiyatlandırma
Tüketiciler genellikle tek sayılarla biten fiyatlara yönelmektedir. Etikette 5.00 yerine 4.99, 4.97 ya da 4.95 gibi fiyatlar tüketicilerin fiyatları yukarı değil aşağı yuvarlama eğiliminde olmalarını sağlamaktadır.
Tüketici zihni, sağdaki değil soldaki rakam değişimlerine duyarlıdır. Örneğin; 3,80 TL ile 3,79 TL arasında gözle görülebilir bir fark olmayacaktır ama 3,00 TL ile 2,99 TL arasındaki bir kuruşluk fark çok büyük bir fark olarak algılanmaktadır.
Bunun nedeni beynimizin rakamları işleme yöntemidir. İnsan beyni rakamları hızlı ve bilinç dışı işlemektedir. 2,99 TL rakamsal değerinin beyinde işlenmeye başlanması, gözümüz 2 rakamını gördüğü anda başlar. Bu yüzden beyin, daha sonra gelen rakamları “2” skalası içerisinde değerlendirirken, 3,00 TL fiyatı “3” rakamı skalasında değerlendirilecektir.
Fiyat Önü İfadeler
Fiyatların önüne yazılan ifadeler de tüketici algısını şekillendirmektedir. Fiyatın önünde düşük, uygun fiyat çağrışımını yapan ifadelere yer verilmesi gerekmektedir.
http://blog.gumroad.com/post/64417917582/a-penny-saved-psychological-pricing
Fiyatın Sol Alt Köşeye Yazılması
Fiyatı nereye yazdığımız da önemlidir.
Eğer bir fiyatın (aslında herhangi bir rakamın) olduğundan daha küçük veya düşük değerdeymiş gibi algılanması isteniyorsa etiketin, sayfanın, bölümün sol tarafına yazılması gerekmektedir. Bir rakam dizisinin sağa doğru uzaması, o rakam dizisinin otomatik olarak daha büyük değerli algılanmasına yol açmaktadır.
Beynimizin buna benzer çok daha fazla algı “önyargıları” vardır. Örneğin; “yüksek” veya “yukarı” kavramları ile ilgili olan şeyler bize hep daha “iyiymiş” gibi gelir. Bu yüzden diğer “şeylere” göre daha yukarıda olan “şey” bize daha iyi, doğru, fazla, zengin gelir.
Küçük Yazı Karakterleri Kullanılması
Tüketici zihninde küçük rakamlarla yazılmış bir fiyat büyük rakamlarla yazılmış bir fiyata göre değer olarak daha uygun fiyatlı olarak algılanmaktadır.
Anlık Fiyat Düşüşleri Yapılması
Etiket üzerinde üstüne çizgi çekilmiş eski fiyatla, düşürülmüş yeni fiyat bir arada gösterilmelidir.
Bu fiyat stratejisi “anchoring” olarak da anılmaktadır çünkü öncelikle yapılabilecek en yüksek teklif yapılmakta ardından teklifin görece daha cömert görünmesi sağlanmaktadır.
Yanlış “Aciliyet” Bilinci Oluşturmak
İnsanlığın ilkel zamanlardan kalan kıtlık korkusu bugün pazarlama taktiklerine yön vermektedir.
“Sınırlı sayıda üretim” ya da “sınırlı zaman içinde geçerli teklif” kelimeleri, tüketicileri heyecana sürükleyerek acele karar vermelerine neden olacak bir dürtüyü sağlamaktadır. Çünkü tüketici zihni o anda, o ürünü almayarak çok iyi bir fırsatı kaçırdığını düşünmektedir.
Bedava Cazibesinin Kullanılması
Tüketici zihninin “bedava” kelimesine kayıtsız kalamıyor olması onları ihtiyaç fazlası alışverişe sevk edebilmektedir.
https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1023581927405