Sosyal Medyada En Sık Yapılan Hatalar
Pazarlama ve iletişim dünyası için sosyal ağların önemi tartışmasız hale gelirken yapılan hatalar markalara, hedeflere ulaşamama veya kriz olarak geri dönebiliyor. Bu nedenle dijitalde başarılı olmak isteyen markaların şu hatalardan kaçınması gerekiyor;
Nitelikten çok niceliğe odaklanmak
2016 yılında günlük paylaşım sayılarının Facebook’ta 4-5, Twitter’da ise 14 olduğunu belirten Buffer, çok fazla içerik paylaştıklarını fark ederek bu rakamları aşağıya çektiklerinde erişim ve etkileşim oranlarının üç kat arttığını gördü. Bunun nedeni markaların, paylaşım sayısını azalttıklarında içerik niteliğine odaklanmalarıydı.
Bütün sosyal ağlarda yer almaya çalışmak
Az sayıda ve hedef tüketiciye uygun mecranın seçilmeyip her ağda yer almaya çalışmak markaların içerik kalitesini oumsuz olarak etkilemektedir.Her sosyal ağın ekstra efor ve zaman anlamına geldiği unutulmamalıdır.
Aynı içeriği farklı platformlarda paylaşmak
Her sosyal medya platformuna, o mecraya uygun içerik üretmek gerektiği artık çoğu markanın bildiği ve uyguladığı bir prensiptir. Mecranın kullanıcı profiline ve kullanım alışkanlıklarına göre içeriklerin düzenlenmesi gerektiği gözden kaçırılmaması gereken kurallardandır.
Sadece yatay görsel ve videolar kullanmak
Sosyal medya yönetim hizmeti veren Buffer’in araştırmasına göre, kare formatta olan görsel ve videolar yatay formatta olan video ve görsellere kıyasla daha yüksek etkileşim oranlarına erişti. Bu nedenle paylaşımlarda tek bir formata odaklanılmamalıdır.
Yalnızca kendi içeriklerini paylaşmak
Yapılan araştırmalara göre içeriklerinizi farklı kaynaklardan beslemek mecralarda etkileşim , erişim ve takipçi sayınızda anlamlı artışlar elde etmenizi sağlamaktadır.
Kullanıcıların geliştirdiği içeriğe yer vermemek
Marka kullanıcılarının paylaşımlarına yer vermek hedef tüketicilerde olumlu marka imajını güçlendirmektedir. Takipçilerine en çok hitap eden içerikleri paylaşan markaların büyümeleri devam etmektedir.
Sosyal medya ağlarına video yüklememek
Doğrudan Facebook’a yüklenen videoların performansı, Youtube ‘a eklendikten sonra linkleri Facebook’ta paylaşılan videolara göre daha iyi sonuç vermektedir.
İçerik paylaşırken belirli bir kitle hedeflememek
Facebook algoritmaları kullanıcılara en uygun içerikleri onlara göstemeyi amaçlamaktadır.
Bu nedenle belirli bir kitleyi hedeflemek sosyal medyayada başarıyı sağlamak için temel öneriler arasında yer almaktadır.
Soruları yanıt vermemek
Sprout Social’ın araştırmasına göre, kullanıcıların %70’i sosyal medyada sorulara yanıt veren markaların ürünlerini kullanmaya daha yatkın bulunmuştur. Markanın gelen sorulara yanıt verme süresi de kritik öneme sahiptir.
Kaynak: https://buffer.com/