4 Yeni İnsan Hakkı
4 Yeni İnsan Hakkı
Elon Musk’ın nöral ağ projesi ve Facebook’un geliştirmeye çalıştığı beyin okuma cihazı ile gündeme gelen, beyin-bilgisayar arayüz fikrinin kötü amaçla kullanabileceğini öngören Basel Üniversitesinden Nöroetikçi Marcello Ienca ve Zürih Üniversitesinden İnsan Hakları Avukatı Roberto Andorno, konu ile ilgili dört yeni temel insan hakkı önerisi hazırladı.
Yeni insan haklarının belirlenmesindeki amaç teknolojinin getireceği potansiyel tehlikelere karşı insan zihnini korumak ve kötü kullanımın önüne geçmek.
Ienca ve Andorno’nun önerileri şu şekilde:
- Bilişsel özgürlük hakkı: Bireyler beyin bilgisayar arayüzü teknolojilerini kullanma ya da kullanmama kararı vermekte özgürdür. Kimse bu teknolojileri kullanmaya zorlanamaz ya da kullanmaktan alıkonamaz.
- Zihinsel mahremiyet hakkı: Hiç kimse, durum ne olursa olsun, beynine bağlı cihazlar tarafından toplanan verileri paylaşmak zorunda değildir. Düşünceler kişinin özel mülkiyetidir ve paylaşmaya zorlanamazlar.
- Zihinsel bütünlük hakkı: Bir bireyin zihnine izinsiz erişim ile müdahale etmek, hacklemek ve bu yolla zihinsel faaliyetlerine erişmek ya da anılarını silmek suçtur.
- Psikolojik devamlılık hakkı: Kişinin psikolojik durumu, alacağı kararlar ya da belirli bir konudaki düşüncesi dışarıdan müdahale ile değiştirilemez.
Kaynak:https://www.theguardian.com/science/2017/apr/26/new-human-rights-to-protect-against-mind-hacking-and-brain-data-theft-proposed