Nesnelerin İnterneti

Son birkaç yıldır teknoloji trendlerindeki yerini koruyan IoT (Internet of Things) , yani Nesnelerin İnterneti kullandığımız tüm cihaz ve eşyaların birbirlerine ve internete bağlanmasını, yer ve zamana bağlı olmaksızın birbirleriyle iletişime geçmelerini ve akıllı bir ağ oluşturmalarını sağlayan cihazlar sistemi olarak tanımlanıyor.
Kavram, ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanıldı. Ardından da IoT konseptli ürünler geliştirilmeye başlandı. Bugünlerde Silikon Vadisi’ni oldukça heyecanlandıran IoT’nin 2020 yılında 26 milyar ürünün internete bağlanması ile dijital dünyanın odak noktası olması bekleniyor.
IoT konsepti ile geliştirilen ürünler Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanıyor olacak, bağlanılamayan bölgelerde ise Mark Zuckerberg’in internet.org projesi ile dronelar hayatımıza girecek. Bu sayede akıllı ürünler, modem dışında dronelar ile internete bağlanabilecek ve kullanıcılara bilgileri aktarabilecek.
IoT ürünleri, uygulama türüne göre sınıflandırılıyor ve akıllı giyilebilir cihazlar, akıllı şehir, akıllı ev, akıllı ortam olarak gruplandırılıyor.
IoT ile dijital dünyada sağlanacak avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
IoT ile dijital dünyada, kablosuz erişimin her an ve her yerden sağlanması
Veri kullanım ve işlemci maliyetlerinin düşmesi ve büyük veri analiz kapasite ve yeteneklerinin güçlenmesi bekleniyor.
Internet of Things Örnekleri
Nest
Google tarafından 2014 Ocak ayında 3.2 milyar dolara satın alınan Nest ile evinizin /ofisinizin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca Nest’te duman dedektörü de bulunuyor ve herhangi bir acil durumda sizi uygulama üzerinden haberdar ediyor.
Hapifork
Akıllı bir çatal olan Hapifork, hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyarıyor ve düzenli beslenmenize destek oluyor.
Micoach Akıllı Top
Adidas markası altında çıkan bu akıllı top ile attığınız kaç penaltının gol olduğunu, kaç kilometre hız ile vurduğunuzu ve hangi ayakla kaç gol attığınız gibi bilgileri uygulama sayesinde takip edebiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla karşılaştırma da yapabiliyorsunuz.
Google Self Driving Car
BigBelly
Akıllı şehir projelerinde yer alan ve güneş panelleri ile çalışan çöp konteynırı, dolduğu zaman temizlik görevlilerine haber veriyor.
Project Loon
Google’nın dünyanın her yerine internet götürmeyi planladığı IoT projesi
Connected Cows
Türkiye’de Internet of Things
Türkiye’de, nesnelerin interneti pazarında hızlı bir şekilde ilerliyor. Ingenious Sade Grup’un sade.io adı altında geliştirdiği ürünler, Reengen firmasının enerji alanında yaptığı çalışmalar, sensörlerle çalışan Makey ve Tabtoy gibi ürünlerde nesnelerin interneti alanında ülkemizde takip edilmesi gereken ürünlerden. Ayrıca Pubinno, Cosa, IVEN ve Arçelik’in de IoT alanında çalışmaları bulunuyor.
Giyilebilir teknoloji alanında da Turkcell’in çalışmaları bulunmakta. 119TL’den satışa sunulan T-Fit adındaki yerli akıllı bileklik ve ilk giyilebilir Mouse olan Flting Fingers ise tüketicilere sunuldu.